Whatsapp ons 06 38 73 03 50 irma@infraroodscreening.com
Medische thermografie

Wat is Infraroodscreening /medische thermografie ?

Infraroodscreening / Medische thermografie is gebaseerd op de meting van de temperatuur aan het huidoppervlak. Onze extreem gevoelige camera meet deze temperatuur, millimeter voor millimeter op het huidoppervlak en maakt hier kleurenbeelden van. Daarbij worden alle temperatuurverschillen gemeten; zelfs verschillen kleiner dan 0,05°C.

Het lichaam zendt warmte uit tot zo’n 0,6 centimeter onder de huid. Als er iets afwijkends speelt in je lichaam, dan kan die specifieke verandering een seintje geven aan het centraal zenuwstelsel. Het centraal zenuwstelsel zorgt vervolgens voor een herverdeling van het bloed vanuit de huid. Hierdoor kan een plek soms buitengewoon koud of warm worden. Juist de daardoor ontstane asymmetrie of abnormale temperatuur van dat gebied, geeft aan dat er iets ongewoons aan de hand is. Door het gebruik van een zeer nauwkeurige infraroodcamera wordt de temperatuur van de huid in beeld gebracht. Door de relatie van het centraal zenuwstelsel met de huid kunnen mogelijke afwijkingen worden gevonden en kan er preventief worden gewerkt aan de gezondheid.

Anders gezegd: Het huidoppervlak functioneert als een ’televisiescherm” waar informatie kan worden afgelezen tussen verschillende lichamelijke processen. Met behulp van de infraroodcamera wordt deze informatie inzichtelijk gemaakt, waarna deze geïnterpreteerd kan worden. Uiteraard gebruiken wij hiervoor de beste en meest geavanceerde software en geavanceerde infrarood camera.

Kun je borstkanker zien met medische thermografie/ Infraroodscreening ?

Nee. Er kunnen wel patroonveranderingen waarneembaar zijn die aanleiding kunnen geven tot verder onderzoek, of tot een ondersteunende behandeling voor een korte dan wel langere periode. We kunnen wel zien of er sprake is van angiogenese vorming (nieuw bloedvat vorming) dat in veel gevallen bij borstkanker ook wordt geconstateerd.

Wat is het verschil tussen mammografie en Infraroodscreeningscreening?

Infraroodscreening is meeromvattend en geeft al in een vroeg stadium indicaties van fysiologische veranderingen in het lichaam. Fysiologische veranderingen gaan lang vooraf aan anatomische veranderingen waardoor het ook zeer waardevolle bijdrage is aan preventie. Mammografie is een beeldvormende techniek die heel duidelijk anatomische veranderingen in beeld kan brengen. Als er veranderingen bij mammografie zichtbaar zijn is dit al in een laat stadium van de ziekte. Met medische thermografie brengen we temperatuur verschillen in beeld en die hebben bepaalde patronen. Door vele jaren te documenteren en bij te houden weten we inmiddels uitvoerig wat elk patroon betekend en wat de status van gezondheid is en hoe men erger kan voorkomen. Zo zien we op beelden ook bijvoorbeeld grote verschillen tussen linker en rechterborst. Of bijvoorbeeld dat de schildklier een te lage (of te hoge) temperatuur heeft, bloedvaten in de nek die te warm zijn, wat kan duiden op (beginnende) aderverkalking etc. 

“het grote verschil tussen beiden is dat bij thermografie fysiologische veranderingen in kaart worden gebracht. Een proces wat ver vooraf gaat aan een anatomische verandering. Anatomische veranderingen zullen pas aan het licht komen met echografie of mammografie, ofwel wanneer er daadwerkelijk sprake is van een ernstige afwijking. Een ander belangrijk punt is de niet invasieve-,  pijnloze- en stralingsvrije methode bij thermografie. ” 

Wat is het verschil tussen Infraroodscreening en medische thermografie?

Een thermogram is een foto die gemaakt is met een warmte camera of een infraroodcamera.

Medische thermografie is het maken van warmte beelden met een infraroodcamera (de handeling).

Medische thermografie is het in beeld brengen van de fysiologische processen met een warmtebeeldcamera (infraroodcamera).

Infraroodscreening is de algemene naam voor medische thermografie.

Onderin zie je beelden van het lichaam waar ontstekingen zichtbaar zijn. (Rood/wit is warm, groen is normale lichaamstemperatuur, blauw is te koud zoals bijvoorbeeld ook mogelijk is bij een te trage schildklier).

Anatomische beelden kunnen over de warmtebeelden heen gelegd worden dankzij de gepatenteerde medische anatomie software. Dit heeft als voordeel dat het de beelden goed geïnterpreteerd kunnen worden. Alle beelden worden naar een gespecialiseerde arts gestuurd die er een rapport van maakt.

Wij werken uitsluitend met het systeem van Energetic Health Systems BV